Mr Naked Chief versi Abbi Balqis

|

Salamalaik to my dear readers, ops... readers? Apa ramai sgt ker yg baca blog saya ni... But anyway, ramai tak ramai...tu apa ada hal. Kita semua maklum, this is not commercial punya blog.. Tulis syok2 sendiri jer.. Kalau tak der org baca tak semestinya kita tak payah menulis. Dlm dunia blogger, semua org ada pendapat sendiri kenapa dia menulis. Org mcm saya, walaupun tak der apa sgt nk tulis apa, yg penting saya ada space utk berinformation exchange dgn anda.

Hari ni, user training mula lepas jumaat, adalah masa sikit utk tenung2 blog. Training harini dah masuk hari keempat. Semuanya lancar... Esok ada setengah hari training. Ahh.. Penatnya.. Balik rumah tadi elektrik pulak tak de.. haduh tension2. Saya dah lama tak bercakap pasal politik. Kat sini mcm2 dah saya dengar, mcm cepat je semua benda berlaku. Dalam sebulan saya kat sini, mcm2 benda aneh yg berlaku kat Malaysia terutamanya jenayah politik. In fact, buatlah mcmana taktik sekalipun, rakyat Malaysia tidak sebodoh yang disangka Najib.

Politik malaysia makin hari nmpk makin celaru... Kacau bilau habih sakat isteri rosmah nak jadi PM. Politik kotor mcm tu kalau berterusan, boleh buat negara hancur... Senang cerita saya nak kata kat sini, jom tengok semula kegemilangan Islam dulu, sistem kita sistem terbaik. Islam itu ada sosialnya, ada kebajikannya. Orang silap bila mat saleh labelkan islam dgn ekstrim...kita pun terikut sama, kdg2 tu org kita sendiri tak suka cara pak2 lebai, alim ulamak kita. Negara kita dh ada capable utk jadi maju, tapi kerana kita dah terjerumus kepada krisis kepimpinan yang mcm ni, yg sibuk kata nk perjuangkan melayu sgt tu tak de pun sibuk mana, sibuk nak isi poket ada la... itu parti tu punya hal lah. Yang kita ni, apa punya ‘bongggok’ manusia mcm ni, nak kaya.. ada cara dia...usahalah, memalu kan betul. Org kita ni, pantang org hulur duit.. tengoklah kalu time mengundi kt kampung saya, dpt kain batik sehelai pun sengih, gula sekilo pun sengih.. bnyk org igt duit tu segalanya, habis rosak dunia ni.. kalau boleh kepercayaan kepada tuhan pun dia jual agaknya.. Kita inilah masyarakat yang dah menjurus kepada keruntuhan moral agaknya, kecik2 lg dok sangat bg mkn anak dengan duit rasuah, lama-lama, cucu cicit kita membesar dgn hasil yg tak berkat. Org mcm ni hidup dia rasa mcm takkan mati... rasa lambat je lagi nak mati.

Ok, politik biar la politik. Krg panjang2... susah nak stop. Anyway, ada satu benda nak bagitahu. Anda pernah dengar perkataan RTFM? Harini mungkin anda akan tahu apa itu RTFM.. benda ni tak asing bagi developer mcm saya. Or mungkin sedikit asing bagi anda. Untuk tak nak kena RTFM, saya tak akan ambik risiko untuk tanya org benda common2 simple kalau melibatkan kerja. Sebab apa, orang teknikal selalu rajin mencari sendiri benda2... jangan lah nak cuba2 tanya benda bodoh, karang kena balas dengan RTFM. Bagi mat salih cara tu sangat sopan berbanding bagitahu terus terang. Anyway, mari tengok apa yang wiki kata tentang RTFM. Kalo orang lain cakap RTFM jangan pulak sengih ingat dia puji kita. OK?


RTFM is an acronym for the statement "Read The Fucking Manual". This instruction is sometimes given in response to a question when the person being asked believes that the question could be easily answered by reading the relevant "manual" or instructions. It is also used to tell someone to try to help himself/herself before seeking assistance from others


Apa guna, jadi developer kalau tak tahu short form2 ni, ada lagi… ni contoh2 nya

· STFW ("Search The Fucking Web")
· GIYF ("Google Is Your Friend")
· JFGI ("Just Fucking Google It")
· UTSL ("Use The Source Luke")
· RTFA ("Read The Fucking Article")

http://en.wikipedia.org/wiki/RTFM

Anda pun kalau tak nak kena JFGI kenalah banyak2 google kalau nak tahu sesuatu.

Finally, let me show you something yang berlaku kat dapur rumah saya last week… kalau sempat catch gambar tu maknanya, saya sorang2 la kat rumah tu. Saya bangun awal pagi tu, ada masa lebih sikit, tak de idea nak masak apa sebenarnya, Cuma terfikir untuk berbuat sesuatu.. Memula kalau nampak tepung tu, saya nak buat lempeng.. tapi memandangkan saya baru teringat ada belen nasi semalam, terus tukar plan nak menggoreng nasi pulak. Nama menu hari itu ialah Nasih Goreng Campak-campak. Therefore, marilah tengok2 step by step mcmana the campak-campak di kerjakan...


Note : Sekali tengok mcm blog masak-memasak gituh, gambar ni sebenarnya bertujuan nak eksen kat ummi balqis. Heehehe.. jangan jelesiii OP disini telah menyamar jadi tukang masak skejap!! Hehe.. Jom tengok Abbi balqis kita, apa dia buat.








P/s: Naked chief sbb memasak dengan memakai boxer. Dok sorang2 takpe tak dosa. Okay. Hehehe…

5 comments:

ojie_otomen said...

nasik goreng so!
telor dadar sbutir..ahaks.. kure pedah ye bam!..=p

ummi balqis said...

agegegegegegege. naked chef ponnn pakai suar jeans tau.. =P

bannn. nak sik goren satu.

abbi balqis said...

Ojie > Bulih.. rego maha sikek sbb ni buate Malawi. Hehe..

Ummi Balqis > Half Naked :P . Yabaann lu

ummidania said...

uuu....cam sedap jek half naked daddy ni masok..telan air liur aku wakaka...

hafiz said...

letok sayur tp tok make ko? ko guano?