Orang Malawi ada berita

|

Dua minggu saya terpaksa brsabar, berhenti sekejap dari menaip sebarang entry...singgah sekejap2 dan pergi....dek krn berdpn dgn minggu-minggu yang tersangat tough.. Bnyk bnda perlu harus mementalkan jiwa....banyak benda nak di review..banyak benda nak itu nak ini.. job ini sungguh mencabar jiwa saya seorang anak melayu kampung.. tak langsung terduga tdur mlm kdg2 hanya 3-4 jam shja.. Biarpun susah, dan penat, sekurang2nya dpt juga sy hasil 'buah2 dan bunga' dripada bekas org lama maxis, sy diberitahu Onn, mmg kita org melayu (ayat tu tuju kat saya sbnrnya), pemalas dan nak cepat kaya, Eh..silap orang tu cakap macam tu encik.. awk belum tahu saya ni camana dah nak tembak2.. then x berapa ramai nk ceburi area ni, x bnyk ambik kisah pun maxis nak kaut untung, digi nak kaut untung banyak mana..sbb org kita.. hanya nak tahu bayar dan guna… selalu sangat bermentaliti kerja kerajaan.. bermentaliti kroni, bermentaliti subsidi, kerja semua nak senang.. kerja, nak yang pakai tie..kot.. saja. Tapi bangsa non-muslim lain berlumba2 memajukan teknologi mereka.. bersikap ambil kepada ekonomi negara. Kt negara kita, org melayu yg handal2... Semuanya bnyk yg berhijrah dan kerja kt luar negara. Sebab di negara sendiri kalau melayu, dah dilabelkan hnya tahu rasuah rasuah rasuah...baik tok haji yg pakai kopiah.. Baik lebai yg tak malang kt kampung-kampung kita sana, nk senang punya pasal bagi jugak duit kopi kt poklis.. Malu kita nk mengaku bangsa melayu itu islam.. bukan saya nak kata org melayu kita ni tak hebat...tp kerana negara kita membudayakan rasuah dan kroni itulah, dari ketua cawangan hingga ke yg atas-atas… itu yg sebenarnya buat ummah kita ketinggalan kebelakang... Kalau service di jabatan kerajaan, rakyat marhean dihantui amalan double standard yg tak berkesudahan. Di sini nampak orang cerdik pandai kebanyakannya tak suka tinggal di Negara sendiri.

Malu nak bilang berapa banyak orang kita dapat anugerah nobel.. teknologi baru apa yg kita discover.. bnyk kita selalunya dilabelkan pemalas.. malas ada persaingan, malas tanggung kerugian.. Bahasa nak dalam English saja… tapi tgk di german, peranchis, jepun yg rakyatnya yang tak pandai langsung English, tapi mampu lahirkan lebih graduan yg berkualiti.. Purata gaji cikgu, berada antara yang tertinggi.. jadi yg mendidik generasi mereka semuanya org yg terpilih dan semua org berlumba2 nk jadi cikgu. Malaysia, universiti pun dgn senang boleh diperbodohkan dgn akta potik yang bangang, sikit-sikit AUKU… kadar rasuah tak turun-turun jugak. Sikit2 nak suap dgn rasuah, rasuah org akademik dgn title prof walaupun masih blom layak dan tak ada phd. Selalu kan kita dgr, ada prof dr, ada prof saja... institusi ilmu kita tak terbuka… habis la rakyat nak pandai sangat pun tak boleh. Kerana ada satu je 'parti’ yang cukup takut kebangkitan orang akademik.. Bimbang kalau dibiarkan terbuka sgt, ideologi pembangkang akan diajar kepada anak2 mereka. Punyalah nak control, orang yang berfikiran terbuka, dia tahu fikir… mana yang baik untuk dia.. kerana yang bijak inilah 2 kbnykannya yang akan anti rasuah.. anti nasionalis, anti kroni, anti kapitalis, anti umnolah lebih tepat..Itu jenayah yang paling besar orang kita tak sedar, menyekat hak asasi untuk bebas bersuara dengan mencampuri urusan org akedemik, hak institusi ilmu sudah dicabuli oleh pemimpin yang kaki rasuah...mmg tak ramai mahasiswa yg keluar yg mampu memimpin dgn membawa idea2 baru utk negara. Semuanya duduk dibawah semangat kepartisan...perbezaan ideologi, buat pihak yang pandai yang menyokong kerajaan, akan menutup kepandaiannya untuk menerima idea-idea baik dari pihak pandai yg menentang. Seperti negara kita,selalunya kita nmpk pembangkang akan nampak lebih dominan sebenarnya walaupun ia minority dalam mendahului idea2 baru, ini pada saya kerana ia lebih terbuka dan mampu menjana idea2 baru dan akan lebih agresif. Sebenarnya pembangkang bnyk berperanan dlm memajukan sesebuah negara.. Orang Malaysia, sudah rasa hebat kerana, dpt hantar org pergi ke angkasa... Membuat terjunan dikutub utara/selatan? Bukan itu caranya nak menunjukkan kita hebat… Org tak sikit pun pandang kehebatan itu.. kita terdidik dari bangsa yang suka bergaduh kerana kesetiaan kepada sesuatu ideology.. contohnya jebat dan tuah.. sanggup membunuh saudara kerana setianya kepada raja. Kalau nak tahu pengasas Ubuntu pun, dah lama boleh pergi melancong ke bulan...tak der sapa ckp dia hebat pun, orang kita pun ramai yang kenal dia. Saya belum menerima idea pergi kebulan itu sebagai indicator kita mampu melahirkan teknologi yang hebat… Kita tak memiliki sesuatu yang boleh melawan bangsa non-muslim.. Dgn negara China dan India pun kita blom tentu menang kalau pasal teknologi.. Kita cakap saja rasuah tu haram tapi kita buat… tapi kita banyak kata apa orang putih datang ke Malaysia bertelanjang ditepi pantai… yang pada mereka tak salah. Tapi kita tak ambil tahu pun, kenapa orang putih masuk kereta terus pakai tali pinggang kaledar yang pada dia memang itulah caranya.

So, serba sikit tu kira banyak jugak lah kan saya berceramah... kalau ada kebaikan ambillah. berbalik cerita sibuk tadi, kat sini tak de sangat masa.. berjalan.. memang niat saya pun datang nak ambil ilmu.. memang menuntut ilmu jelah kerjanya… atleast saya dapat tahu teknologi NG ,new generation network. belajar dan mengenal exchange.. cell..ngHlr, alu, alc.. 3G dan berhadapan org2 hebat dari alcatel... x mendlm mana pun, tapi utk kerja saya terpaksa ambil tahu... Saya bleh kata ngok jugak semuanya itu, sebab semua baru untuk saya.. Naik pening baca technical documentation yang 2 inci tebal.. Seriusly, mmg takut kdgkala tu, takut kerana tak dpt nak kontrol mode kerja seperti dulu, dulu mmg saya tak ok bila kena tengking. Sy mudah defensif bila org pandang rendah.. Tapi tengkingan kat sini bnyk mgjar sy bersbr sbnrnya..nk buat apa boleh,kita nak amik ilmu dari orang, pasti saya kena bnyk sabar.. memang tak ada cara boleh elak punya dri kena marah...Tapi kalau dlm skerat hari sy nk kena tahu semuanya... Itu kerja gila namanya tuh..saya tak genius dan saya rasanya tahap kebanganang setiap manusia kat bumi ni sama, semua bermula dari tak tahu apa2.. Tapi itulah lah selalu jadi pada orang kita, kita manusia lebih bnyk dugaannya dari jadi pokok dan binatang... sudah pandai..bnyk yg lupa diri yg mereka dulu yang asalnya tak pandai juge...Saya kalau kat sini nak tnya sesuatu, walaupun dh habis cara fikir dan cari penyelesaian…. Saya kena tengking jugak last2... Kalau tak tahu sebab tak tnya.. kena pulak jwb kenapa tak tnya dulu... memang sampai bila kita tak faham dengan orang ini... Memang tak fhm pun. Dahla semua benda yg betul dia buat, tak pernah nak betul kalau kita yang buat...saya mmg akan tnya..tak kira. Sometime, I realize. I might be a failure on this job, but if only I was 10 years doing for this job.. I don't want to judge them anyway... I'll take it easy.

Saya biasa dgn benda tu semua, kehidupan sy bermula dari mana… saya sedar yang saya ni betul2 orang susah...sehinggah ada satu masa, semua kena mengikat perut krn duit takde nk mkan.. Hanya mkn dging lama yg diperap dgn garam yg selalu disimpan utk waktu terdesak mcm tu...... saya sedar saya ni dari anak penjual kuih..saya anak penoreh getah yang tahu pengutip sekerap...saya menjual burger selepas waktu sekolah untuk membantu keluarga saya tak nak beri gambaran, kerana gambar tidak cukup… org tak boleh menafsir kesusahan yg mcmner kalau dia tak merasa.... Tapi anda boleh bygkan anda sebagai seorang dagang, tidak memiliki seorang pun saudara mara ditempat baru.. usah kata nak tanah sejengkal.. kena survive dengan pendapatan yang tak seberapa.. Tapi kami tak sekalipun meminta sbrg belas kasihan dari manusia kerana Allah lebih berhak keatas apa yg dia nk berikan. Sy sudah mengerti, apa rasa dihina dari zaman hingusan lagi.. Tak pernah buat saya rasa kalah dengan hinaan manusia... Org seperti saya, selalunya, lebih kuat menyimpan rasa dari meluahkan.. Dlm masa itu... Saya akan pastikan cara saya untuk terus tidak dihina..dan bertekad mengubah nasib keluarga. Sebetulnya... cercaan lebih baik dari menerima pujian.. Pada saya ia katakunci utk kita berusaha lebih gigih tanpa rasa malu berbuat salah... Saya pasti sahut cbrn mereka serta tekad buat membuktikan saya juga mampu hidup tanpa belas kasihan org... Berusaha dgn lebih bersemangat utk berbuat sesuatu kerana sya mmg mudah rasa tercabar.. Manusia spt saya tak ada rasa rugi utk kerja lebih kuat, bukan sekadar mendapat upah, tapi hasilnya lebih dari itu sbnrnya.. Kita lebih kedepan berbanding mereka.

Mgkin ini adalah sumbangan kecil sy sebagai org islam yg merantau di negara orang yg saya harapkan, saya dpt berkongsi kalau tak semuanya, sekurang2nya mendidik keturunan saya yg pastinya islam... memastikan generasi islam hadapan kita dpt menawan dunia dgn teknologi semula, membuktikan tidak hanya teknologi itu semestinya yahudi dan barat saja yang mampu... Sy mahu memastikan diri saya rasa seronok brdpn dgn masalah baru, biar saya tak rasa janggal mendapat makian dan cercaan org ats kerana mendapat ilmu yg bermanfaat... Saya harus bersabar! Tp disini sy rasa, ia dugaan paling hebat sy memang saya kena tahan telinga kena maki hamun...x apa asalkan saya dpt menimba ilmu baru yg mgkin x bnyk org dpt pluang menerokainya. Almost setiap hari, stayback.. Almost 24/7 working hours..... Alhamdulillah saya masih diberi kesihatan yang baik..

Saya tak pernah lupa tuk brterima kasih pada org sekeliling saya yg sgt bnyk berkorban demi cita2 ini.. Terutama isteri.. Terasa sayu dan sebak meresap kejiwa setiap kali berckp telifon,atau menerima sms... Saya bnyk menipu diri demi menjaga hati..... perasaan sebenarnya, tidak mampu sya simpan dihati.. Dan hari ini sya telah membukanya... rasanya ingin sj pulang memberi mereka pelukan erat.. Pelukan yg juga dari seorang suami & abbi yg bertanggung jawab utk hadiahkan kasih sayang yg tak berbelah bagi pastinya.. Yg paling sedih.... Bila mendengar tangisan dan esakan... Saya telah hilangkag tempat bergantung mereka selama ini...mendengar suara balqis sudah pun pandai membebel dri kejauhan....sungguh syahdu.. Dan menyebakkan dada.. x mampu utk sya sembunyikan kepada orang... setiap hari2 saya psti brutusan email dgn mereka..berharap semoga ia dpt mengganti kucupan dan salam utk isteri setiap kali kami pergi dan pulang dari kerja bersama2....dptlah mengubati sebentar rasa kehilangan.... Isteri sy pastinya insan istimewa dihati saya, setia berjasa utk sy sampai ke thp ini. Saya memahami kesusahan mereka disana. Insyaallah airmata mereka akan berbayar dgn kebahagian.

Saya lupakan sementara cerita lain, biar sy dpt berkongsi cerita malawi ni utk anda juga, disini org tempatan tak bnyk yg berada...rata2 orgnya miskin...mengemis.. negara pun x maju... Banyak foreigner yang ambil kesempatan.. mcm org India.. lubnan… semua kaya2… kaum dorang dating semua berniaga.. ada hanya lebih kurang 7000 yg hnya dpt melanggan talian tetap, selebihnya semua cellphone...site saya ni salah satu service provider terbesar kt sini..kepunyaan orang belanda. Sebenarnya kerajaan sini x mmpu membiayai kos penambahan kabel baru berikutan hrga kuprum yg terlalu tinggi. Penjualan topup, bnyk... ada merata2.. Dan tak ada satu pum kedai2 topup yg menarik mcm kita... They’all boleh berjual dgn hnya ada satu payung utk berteduh dh satu meja plastik utk meletak kad topup..

Rasa hebat skejap, bila dpt brkwan dgn mcm2 bgsa, engineer telekom arcatel dari mcm2 negara.. romania,tunisia, perancis, engineer huawei dr china kot tak silap.. Dan sbhgiannya yg bnyknya dari negara eropah yg lain. Dan orang2 ini.. bukan sebarangan kerja dia buat...semua org yg bnyk skill... They'l antara individu antara yg terpilih around the world, yg involved dlm projek2 international dr syarikat2 besar mcm arcatel tu.. Sy berborak dgn salah seorang darinya, berbangsa romania dan martin, org kulit hitam dari perancis... x pernah dpt menetap kt negara sendiri lebih dr 2 mggu.....merata dunia pegi... Kadangkala.. Aku berbisik sendirian.. Adakah ini aku anak penoreh getah yg miskin dulu? Seorang yg org kampung tak pernah pandang tinggi.. Selekeh.... Baju raya pun x mampu nk beli, yg tak tahu mana arah tujuan kalau dulu... Seorang anak penjual kuih yg pernah dulu pernah mengemis belas kasihan org utk menumpangkan sekangkang kera tanah utk diduduki.. Rasa seperti aku tgh bermimpi.

Selain tu, kt sini..tak adalah kemudahan yg hebat..tapi attitude komuniti tempatan malawi sgt bagus even kalau jmpa shopping complex.. Dorang dgn mesra dan tak rasa jnggal utk says hello how are you today ..welcome to malawi...how does malawi treated you.. Utk org org asing mcm kita... Ucapan good morning or evening...how are you.. Itu mcm sesuatu yg rutin walau org tu tak kenal pun . Kalau di malaysia selisih bahu pun..mampus nk tgur. Mcmne kita nk tunjuk islam itu bersaudara? Patutnya org kitalah yglebih menonjol semiua ini... ucpkan slm dan senyum kalaupun org yg dia x kenal.. Itu tugas besar kita org islam sbnrnya... Kita terutama melayu mcm x nk tunjuk kemesraan pada bngsa lain... Mcmne org nk respek... Org akn lebih nmpk kita ni berpuak...

Hari ahad, kt sini bnyk kedai tutup atau buka lewat... Org sini rata2 akan pergi gereja. Ini satu, kita malaysia blh KlL dan sewaktu dengannya terutamanya kenapa lah kita x buat cuti hari jumaat...sebagai org Islam patutnya kita pegi berhimpun di masjid hritu..merapatkan silaturahim.. itu pun x reti nk fikir org melayu punyalah pandai.. Kenapa kita perlu cuti hari jumaat. Saya menentang keras sape ckp cuti Jumaat tak produktif.. Org barat... Pun ada yg kerja 4 hari sminggu... Maju jgk negara dia.. Sembhyg jumaat kt sini, cthnya.. Masuk zohor pkul 11, tapi waktu sembhyg jumaat dia dh tetap 12:30... So, semua org tak tergesa2 nk kjr waktu pejabat... Semua dh mklum awal2... Sbb kt sini mazhab hanafi.. apa2 waktu smbhyg pun dorang mcm wajib pegi masjid jemaah. Satu lagi.. Kalu kt sini lepas amik smyg kena lap bgi kering.. Sbb Bila masuk Musim sejuk akan buat karpet dorang lmbt kering... Jd dia dh jadi mcm biasa kt sini. Istimewa kt sini khutbah dlm bahasa arab...dan x s pai 10 minit. Kalau kt malaysia wktu khutbah org mmg tido... Stgh jam tak kurang.

So maybe smpai sini dulu. Bnyk lagi cerita yg sy nk tulis...biar sy simpan dulu.



Salam dari blantrye.

Mvawi rd.
Namiwawa, blantyre

Livingstone tower

@home ... hujan.. rindu pada mereka

Langit malawi yang berawan... sini semua gunung lebih tinggi dari awan sebab ketinggian kat sini 1500 kaki pasar laut

A view from livingstone tower

P/s: belum dapat memory card reader untuk update gambar gunung. So ini sahaja gambar yang transfer dari PDA.

Optimus Prime
www.koksir.com

sent by my hp IPAQ

5 comments:

ojie_otomen said...
This comment has been removed by the author.
ojie_otomen said...

boleh x rasa nak ter-menangis..

stiap kali awk crita pasal family..

even with a single sentence.. i hav

this feeling..huhu..

coz i'm part of us..whoever we

are..we shud proud to b as we are..=)

abbi balqis said...

ojie > yes my sis, kita semua masih tak lupa where did us coming from.. Menangis adakala buat kita lemah.. pastikan termenangis kita itu satu tangisan semangat.

Adik beradik kita semua merasa kesusahan tu.. cuci kain baju orang, jadi kuli tak bergaji.. and I'm proud of you too.. awak dapat peluang belajar tinggi2 kerana sebab kita semua tahu kita susah, semuanya mengerti apa itu kesusahan. Belajarlah rajin2 supaya orang tak pandah rendah pada Mek yang banyak menangis kerana kita. Insyaallah Mek tak pernah mengharap kita balasan... cukup kita menghadiahkannya dengan kejayaan.

Ok.

dewi said...

sedihnya entry nieh.. sebak, apa2 pun semoga ko berjaya membawa pulang ilmu yang sangat berharga.. so pasni jgn kedekut ilmu ngan aku tau.. :P

hairie said...

entry demo, sangat membuka mata hati kawe supaya jangan menilai buku hanya pada kulitnya....
good luck bro cekedess!